A lencse a magyarok hagyományos szilveszteri étele. De maga az elgondolás nem specifikusan magyar. Már országokban is megvannak a szilveszteri hagyományok, amelyek a pénzhez kötődnek. Míg Amerikában a zöld leveleseket fogyasztják, ami az amerikai zöldhasú dollárra emlékeztetnek, a magyarok az aprópénzre emlékeztető lencsét választják szilveszterre.
Lássuk tehát, hogy készül a lencsefőzelék!
Először is tegyük fel a lencsét sóval, vízzel főni. Jó ízt ad, ha a sima lencse helyet lencsegulyást készítünk, de az kicsit bonyolultabb történet, most maradjunk a hagyományos lencsénél.
Közben készítsünk rántást. Olajból, vagy zsírból és lisztből készítsük el, majd rakjunk bele apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, és szórjuk meg pirospaprikával, ha már üveges a hagyma.
Ha a lencse már puha, öntsük bele a rántást, miközben vízzel keverjük. Ízesíteni lehet ecettel, esetleg mustárral, ízlés szerint.
Végül mehet bele a tejföl, várjunk pár percet, amíg újra felforr, közben keverjük csomómentesre.
Kiegészítésként adhatunk hozzá sült kolbászt, pörköltöt, vagy akár sült virslit is.
Jó étvágyat a lencséhez, ha van kedvünk szilveszter előtt és után is elkészíthetjük!