Napjaink egyik legnagyobb előnye a kényelmes élet, de hogy mi teszi lehetővé ezt a kényelmet, azt nem sokan tudják. Elsősorban a villanymotorokat tudnánk kiemelni, amik lehetővé teszik a gépiesítést az életünk számos területén. Nekik köszönhetjük, hogy az ipar olyan olajozottan működik mondjuk az élelmiszergyártásban.

Szintén a villanymotorokról emlékezhetünk meg, mikor hálálkodni akarunk a közlekedésben tapasztalt kényelemért, hiszen az autógyártásban és a reptereken is úton útfélen belefutunk egy-egy villanymotor típusba. A villanymotor azonban csak egy gyűjtőfogalom – mindenféle motortípus van már a piacon, ezek közül egy az egyenáramú villanymotor is.

Az egyenáramú villanymotor azok, amik a villamos gépek egyenárammal működő alaptípusát alkotják, ezen belül is vannak még altípusok. Ha egy gép villamos energiát alakít mechanikai energiává, akkor azt egyenáramú motornak nevezzük, fordított esetben egyenáramú generátorról, azaz dinamóról van szó. Az egyenáramú villanymotor jellegzetessége az, hogy ezek közül az üzemállapotok közül mindkettőben képes működni. Ami még tágítja a kört, az a kapcsolás típusa, ugyanis ez is többféle lehet az egyenáramú villanymotorok esetében: van soros, többsoros, párhuzamos vagy épp vegyes gerjesztésű kapcsolásos.

Működését tekintve az egyenáramú villanymotor akkor tud rendeltetésszerűen működni, ha a tekercsében áram folyik át és így körülötte mágneses mező jön létre, amely igyekszik az állórész mező irányába állni. A forgórész a kommutátorral együtt forog, a kefék az állórészhez rögzítettek, és a kommutátor egymástól elszigetelt lemezein csúsznak. Minden fél fordulatnál a stabil helyzet elérésekor a kommutátor megfordítja a tekercsben folyó áram irányát, így a forgás folytatódni tud. Az egyenáramú villanymotorok használata valamelyest visszaszorult napjainkban, mivel vannak területek, mondjuk a villamos vontatás mezeje, ahol az egyenáramot úgy állítják elő, hogy a váltóáramot egyenáramosítják, mely egy teljesen más eljárás, mintha villanymotort vetnének be. De még mindig szükség van az egyenáramot előállítani képes motorokra a vegyiparban, kohászatban, járműiparban, így nem lettek teljesen kivonva a használatból.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.