A bűnüldöző csoportok világszerte több mint 800 embert tartóztattak le, akik szerintük bűnözők. A letartóztatások az FBI és az ausztrál rendőrség 3 éves projektje után következtek be, melynek az volt az alapja, hogy speciális mobiltelefonok alattomos alkalmazásával kémkedjenek a bűnözők ellen.

A kedden bejelentett letartóztatások a Trojan Shield hadművelet elnevezésű különleges program eredményeként jöttek létre. A programot az Egyesült Államok FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) és 16 másik ország rendvédelmi csoportjai futtatták.

 A trójai pajzs célpontjai nemcsak egyszerű bűnözők, hanem bűnözők nagy csoportjai működtek együtt. Ezek a csoportok – amelyeket néha „bandáknak” vagy „szervezett bűnözésnek” hívnak – súlyos és veszélyes bűncselekményekben vesznek részt, ideértve a gyilkolást, valamint a fegyverek vagy kábítószerek illegális értékesítését.

Ezek a bűnözői csoportok általában titkosított üzenetküldő alkalmazások segítségével kommunikálnak. Amikor az üzeneteket titkosítják, a bűnüldöző szervek tisztviselőinek szinte lehetetlen megtanulniuk, mit csinálnak a csoportok.

2018-ban az FBI képes volt leállítani a Phantom Secure nevű, bűnözők által titkosított üzenetküldő szolgáltatást. Egyéb titkosított üzenetküldési szolgáltatásokat is leállított. Így a bűnözői csoportok új módot kerestek az üzenetek küldésére.

Ekkor az FBI valami trükköt vetett be. Fogtak egy „ANo nevű titkosított üzenetkezelő alkalmazást, és megváltoztatták, hogy az titokban elküldje nekik az összes elküldött üzenet másolatát.

Az alkalmazás speciális mobiltelefonokon futott, amelyeket általában bűnözői csoportok használtak. Az FBI meggyőzött néhány bűnözőt, hogy meséljenek másoknak a telefonokról. Mindössze 50 telefonnal indultak Ausztráliában. Hamarosan egyre több bűnöző kezdte vásárolni a telefonokat.

Nem sokkal később az ANoM alkalmazással rendelkező telefonok világszerte népszerűvé váltak a bűnözők körében. Közel 12.000 telefon volt használatban, így az FBI és más csoportok mintegy 27 millió üzenetet gyűjthettek. El tudták olvasni az üzeneteket, de nem tudták az őket küldő emberek nevét.

Az FBI, az Europol, az ausztrál rendőrség és a bűnüldöző csoportok szerte a világon együtt tanulmányozták az üzeneteket. A részletek összerakásával lassan kideríthették, hogyan szerveződtek a bűnözői hálózatok.

Az elmúlt napokban 16 ország bűnüldöző szervei jártak el az elmúlt másfél évben összegyűjtött információk alapján.

Több mint 800 embert tartóztattak le. Nagy mennyiségű illegális kábítószert és néhány fegyvert találtak. Több mint 48 millió dollárt gyűjtöttek ezektől a csoportoktól. A következő hetekben további száz letartóztatás várható és büszkék lehetnek e zseniális ötlet sikere miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.