Pittsburgh, Pa. – A 16 éves Paritosh Dahiya, miközben végigjárta az iskoláját, nem tudta elkerülni, hogy ne hallja meg miket láttak az interneten a fiatalabb gyerekek. És néha megrémült a hallottakon. Gyerekek sokkal fiatalabbak, mint ő, erőszakról és öngyilkosságról beszéltek. Ez elgondolkodtatta, hogy lehet-e valamilyen módon megvédeni a gyerekeket a káros online tartalomtól – még mielőtt meglátnák. Hamar ötlete támadt: ujjlenyomatok.

„Borzasztó dolgok vannak odakint” – mondja ez az idősebb a DAV Multipurpose Public School-ban Sonipatban, Indiában. “Elképesztő, hogy a gyerekeket nem védik az interneten.”

Az ujjainkon lévő apró gerincek és örvények saját egyedi azonosítóink. “Az ujjlenyomatok egyediséget jelentenek, mint bármely más funkció” – mondja Paritosh. “Két embernek hasonló arcvonásai lehetnek, de nincs két ember – még az egypetéjű ikrek sem – azonos ujjlenyomattal.”

Ráadásul az ujjlenyomat mintája soha nem változik. Maximum idővel, ahogy az emberek öregszenek, az egyes apró gerincek közötti tér kissé szélesebb lesz. Ahogy az emberek felnőnek, ujjlenyomatuk szétterül. Paritosh gyanította, hogy ki tudja találni, hogy hány éves valaki, annak alapján, hogy milyen távol vannak egymástól ezek a gerincek. De először szüksége volt néhány ujjlenyomatra. Sok belölük.

 

Sok ujjlenyomat-adatbázis létezik, „de egyik sem korosztály szerint besorolva” – mondja. Ideje volt vadászni az ujjlenyomatra.

A tinédzser arra kérte a parkokban és az iskolákban élő embereket, hogy írják alá a beleegyező nyilatkozatokat. Ezután egy optikai szkenner nevű eszközzel készített képeket az emberek ujjlenyomatáról. Több mint három hónappal, 650 emberrel és 3200 ujjlenyomattal később Paritoshnak saját adatbázisa volt. Ennek eredményeként sok beleegyező nyilatkozat született – „3 kilogramm papír” – mondja. De megérte; ez valakinek az életkora szerint osztályozta az ujjlenyomatokat.

A tini ezután Ritesh Vyashoz vitte az adatbázisát, aki biometriát tanulmányoz – hogyan lehet azonosítani az embereket jellemzőik alapján. Vyas a Nemzeti Technológiai Intézetben dolgozik New Delhiben, Indiában. Mentorálása alatt Paritosh megtanulta, hogyan kell levenni egy csoport ujjlenyomatot, és ezek segítségével megbecsülni valakinek az életkorát.

Először Paritosh korosztályokba csoportosította adatbázisát. Az egyik csoport 5 és 14 év közötti gyerekek voltak. A második 14 és 18 év közötti tizenévesek voltak. Az utolsó csoportban 18 éves és idősebb emberek szerepeltek. A tinédzser ezután kifejlesztett egy számítógépes programot, amely új ujjlenyomatot hasonlított össze a gyűjteményében már tárolt ujjlenyomatokkal. Az ujjlenyomat-gerincek közötti tér méretének megfelelt az adott korosztályba tartozó emberek méretének. Ez lehetővé tette számára, hogy megbecsülje az új ujjlenyomatot szolgáltató személy életkorát.

És ez a program az esetek 88,6 százalékában pontos volt – írja most.

A tini a hónap elején mutatta be eredményeit az Intel Nemzetközi Tudományos és Műszaki Vásáron (ISEF). A Society for Science & the Public által létrehozott idei vásárt az Intel támogatja. Az évente megrendezésre kerülő verseny csaknem 1800 tinédzsert hoz össze a világ minden tájáról, hogy bemutassák tudományos-vásári projektjeiket. (A Társaság Science News for Students és a blogot is közzéteszi.)

Paritosh szerint a gyermek korának azonosítására szolgáló rendszere nagyon gyorsan használható. “Sok vállalat elkezdett laptopokat gyártani, amelyek már be vannak ágyazva [ujjlenyomat] -olvasóval” – jegyzi meg. Programját mindenki számára szabadon elérhetővé teszi.

Ő is szeretné fejleszteni a projektjét. Az ujjlenyomatok helyett az arcok alapján azonosíthatja az embereket. Ez sokkal erősebbé teheti új alkalmazását – mondja. “Sok számítógépen vagy régi okostelefonon nincs ujjlenyomat-leolvasó, de mindegyik rendelkezik webkamerával vagy előlapi kamerával.” A számítógépek biztonságának megőrzésével reméli, hogy megvédi a körülötte lévő gyerekeket az internet kínálta legrosszabbaktól.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.